Αυξημένες οι τιμές στα οινοστάφυλα - Πότε ξεκινάει η παραλαβή από την ΕΑΣΗ

12:36 μ.μ. - Δευτέρα, 8 Ιανουαρίου 2018
12:01 μ.μ. - Δευ, 08/36/2018
Image: Αυξημένες οι τιμές στα οινοστάφυλα - Πότε ξεκινάει η παραλαβή από την ΕΑΣΗ

Λόγω της πρωιμότητας, τα οινοποιεία θα ανοίξουν νωρίτερα τις πύλες τους

Νωρίτερα του καθιερωμένου, ένεκα βεβαίως της φετινής πρωιμότητας και σε αυξημένες τιμές σε σχέση με πέρυσι (για όσους παραγωγούς ενεργοποίησαν τα δικαιώματά τους στην ΕΑΣΗ), θα αρχίζει να παραλαμβάνει οινοστάφυλα τον φετινό Αύγουστο η Ένωση Ηρακλείου. 
Φέτος, ως γνωστόν, έχουμε μια ιδιαίτερα προβληματική χρονιά για τα σταφύλια, αφού η παραγωγή σε τοπικό επίπεδο έχει δεχτεί ισχυρό πλήγμα λόγω του εκρηκτικού συνδυασμού που συνθέτουν οι βροχές, το χαλάζι και οι υψηλές θερμοκρασίες.
 
 
Λόγω της πρωιμότητας, τα οινοποιεία θα ανοίξουν νωρίτερα τις πύλες τους. Για του λόγου το αληθές, η Ένωση Ηρακλείου ανακοίνωσε χθες ότι ξεκινά την παραλαβή οινοσταφύλων, τόσο στο οινοποιείο της στην Παλιανή όσο και στα υποκαταστήματα Αρκαλοχωρίου και Πύργου, στις 9 Αυγούστου, ημέρα Πέμπτη. 
Ειδικά μάλιστα για τις περιπτώσεις παραγωγών που ενεργοποίησαν τα δικαιώματά τους στην ΕΑΣΗ, φέτος προσφέρονται μεγαλύτερες τιμές... Είναι ενδεικτικό πως σε ό,τι αφορά τα λευκά οινοστάφυλα η ΕΑΣΗ θα ξεκινήσει στις 9 Αυγούστου να τα παραλαμβάνει στην τιμή των 0,35 ευρώ ανά κιλό, έναντι 0,30 ευρώ τον περσινό Αύγουστο.
 
 
Ομοίως αυξημένες (για όσους ενεργοποίησαν τα δικαιώματά τους στην Ένωση), και συγκεκριμένα στα 0,35 ευρώ έναντι 0,30 ευρώ πέρυσι, θα είναι οι τιμές για το ροζακί και το λιάτικο. Στα 0,45 ευρώ (έναντι 0,40 ευρώ πέρυσι) θα παραλαμβάνεται η ποικιλία Syrah, ενώ για το μαντηλάρι υπάρχει επίσης αύξηση από 0,25 ευρώ/κιλό που ήταν πέρυσι στα 0,30 ευρώ φέτος.
 
Η ανακοίνωση της Ένωσης
 
Αναλυτικότερα, σε σχετική ανακοίνωση της ΕΑΣΗ επισημαίνονται τα εξής: 
«Η Ένωση Ηρακλείου ενημερώνει τους παραγωγούς-μέλη της ότι την Πέμπτη 9 Αυγούστου αρχίζει την παραλαβή οινοσταφύλων στο οινοποιείο της στην Παλιανή, καθώς και στα υποκαταστήματα Αρκαλοχωρίου και Πύργου, στις τιμές που αναφέρονται στον παρακάτω πίνακα: 
ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΤΙΜΗ 
- Λευκά οινοστάφυλα 0,35 ευρώ/κιλό 
- Βιλάνα 0,35 ευρώ/κιλό 
- Ροζακί 0,35 ευρώ/κιλό 
- Λιάτικο 0,35 ευρώ/κιλό 
- Κοτσιφάλι 0,35 ευρώ/κιλό. 
- Μαντηλάρι 0,30 ευρώ/κιλό 
- Syrah 0,45 ευρώ/κιλό 
Όσον αφορά τα ποικιλιακά οινοστάφυλα που δεν περιλαμβάνονται στον παραπάνω πίνακα (π.χ. Μαλβαζία, Βιδιανό, Μοσχάτο Σπίνας, Merlot κ.ά.), η τιμή βάσης θα είναι 0,45 ευρώ, ενώ μετά από επιτόπιο ποιοτικό έλεγχο από τον αρμόδιο γεωπόνο θα καθορίζεται και η τελική τιμή τους». 
Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση της ΕΑΣΗ, οι παραπάνω τιμές «ισχύουν για τους παραγωγούς που εμπιστεύτηκαν την Ένωση Ηρακλείου και ενεργοποίησαν τα δικαιώματά τους (επιδότηση) σε αυτή. Επίσης με απόφαση του Δ.Σ. δίνεται η δυνατότητα στους παραπάνω παραγωγούς να αγοράζουν από τα καταστήματα γεωργικών εφοδίων της Ένωσης Ηρακλείου γεωργικά φάρμακα και λιπάσματα με έκπτωση από 3%-8%». 
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «για τους παραγωγούς που δεν ενεργοποίησαν τα δικαιώματά τους στην Ένωση Ηρακλείου, οι τιμές διαμορφώνονται ως εξής: 
ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΤΙΜΗ 
- Λευκά οινοστάφυλα 0,25 ευρώ/κιλό 
- Βιλάνα 0,25 ευρώ/κιλό 
- Ροζακί 0,25 ευρώ/κιλό 
- Λιάτικο 0,25 ευρώ/κιλό 
- Κοτσιφάλι 0,25 ευρώ/κιλό 
- Μαντηλάρι 0,20 ευρώ/κιλό 
- Syrah 0,40 ευρώ/κιλό.
 
 
Στα πλαίσια αναβάθμισης της ποιότητας του παραγόμενου κρασιού, η οργάνωσή μας συνιστά στους παραγωγούς-μέλη της τα οινοστάφυλα να προσκομίζονται σε πλαστικά κιβώτια (κλούβες) την ίδια μέρα της κοπής τους και απαρέγκλιτα να τηρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις: 
α) Να έχουν ικανοποιητικό βαθμό ωριμότητας τουλάχιστον 12 Be για τις ερυθρές ποικιλίες και 11 Be για τις λευκές. 
β) Να μην έχουν μυκητολογική προσβολή (σάπισμα) και ηλιοεγκαύματα. 
Η παραλαβή των οινοσταφύλων θα γίνεται από 10 π.μ. έως 7 μ.μ. 
Όλοι οι παραγωγοί που προσκομίζουν οινοστάφυλα στο οινοποιείο θα πρέπει να φέρουν μαζί τους υποχρεωτικά την επικαιροποιημένη δήλωση αμπελοκαλλιέργειας, η οποία πρέπει να αναφέρει όλα τα αλφαριθμητικά στοιχεία του παραγωγού και τα χαρτογραφικά στοιχεία των αμπελοτεμαχίων, από τα οποία ο παραγωγός θα παραδώσει οινοστάφυλα. 
Οι παραγωγοί που είναι ενταγμένοι στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ, θα πρέπει να φέρουν υποχρεωτικά μαζί τους το Δελτίο Αποστολής προς αποφυγήν εκκρεμοτήτων.
 
 
Πληροφορίες δίνονται στα τηλέφωνα 2810/378.110, 378.135 και 791.250 (Αρκαλοχώρι: 28910/22.223 και Πύργος: 28930/22.309)».
 
 
neakriti.gr