Αντώνιος Νικόλαος Καλύβας :Τσίπρας και Μητσοτάκης!

10:00 μ.μ. - Κυριακή, 14 Ιουλίου 2019
10:07 μ.μ. - Κυρ, 14/00/2019
Image: Αντώνιος Νικόλαος Καλύβας :Τσίπρας και Μητσοτάκης!

Ο Αντώνιος Νικόλαος Καλύβας είναι Γεραπετρίτης, Λέκτορας Χρηματοοικονομικής,στο Πανεπιστήμιο Σαουθάμπτον, στο Ηνωμένο Βασίλειο

Ο κορυφαίος Ιταλός δημοσιογράφος και ιστορικός ‘Iντρο Μονταννέλλι  ‘έχει κατατάξει τους μεγάλους πολίτικους σε τρία επίπεδα (κατηγορίες).
 
Το πρώτο και υψηλότερο επίπεδο που μπορεί να φτάσει κάποιος πολίτικός είναι το επίπεδο της μεγάλης πολιτικής προσωπικότητας, αυτό που οι Αγγλοσάξονες ονομάζουν statesman. Σύμφωνα με τον Μοντανέλλι, μεγάλη πολιτική προσωπικότητα είναι ένας πολίτικός ο οποίος μπορεί να καθοδηγήσει και να  πείσει το κοινοβούλιο τι αποφάσεις να πάρει προβλέποντας σωστά τις μελλοντικές εξελίξεις. Δηλαδή πρέπει να μπορεί να πείθει για σοβαρές για την χώρα αποφάσεις με μεγάλη οξυδέρκεια και διορατικότητα.
 
Σε αυτή την κατηγορία ο Μονταννέλλι τοποθετούσε, από την Ιταλική ιστορία, τον Ντε Γκάσπερι ο οποίος ήταν ο πρώτος Ιταλός πρωθυπουργός μετά τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο. Στη σύγχρονη Ελληνική ιστορία κάποιος θα μπορούσε να τοποθετήσει σε αυτήν την κατηγορία τον Ελευθέριο Βενιζέλο και τον Κωνσταντίνο Καραμανλή της δεύτερης θητείας του (μετά την μεταπολίτευση). Ο Ανδρέας Παπανδρέου  θα μπορούσε επίσης να ανήκει σε αυτήν την κατηγορία. 
Το δεύτερο επίπεδο είναι να είναι κάποιος πολίτικός κυβέρνησης. Σε αυτή τη κατηγορία ανήκει  ο πολίτικός που μπορεί να μεταφράσει σε πράξεις και να φέρει σε πέρας αποτελεσματικά τις αποφάσεις που παίρνει το κοινοβούλιο. Σε αυτή τη κατηγορία ο Μοντανέλλι τοποθετεί τον Μπετίνο Κράξι, τον σοσιαλιστή Ιταλό πρωθυπουργό της δεκαετίας του 80. Στην σύγχρονη Ελληνική ιστορία κάποιος θα μπορούσε να τοποθετήσει σε αυτήν την κατηγορία τον Κωνσταντίνο Καραμανλή των θητειών της περιόδου πριν την  επιβολή της χούντας. Ίσως και ο Κώστας Σημίτης να ανήκει σε αυτήν την κατηγορία. 
 
Το τρίτο επίπεδο είναι αυτό του πολιτικού του κόμματος. Σε αυτήν ανήκει ο πολίτικός που η μεγαλύτερη ικανότητα του είναι να ελέγχει το κόμμα του, δηλαδή να κυριαρχεί στα εσωκομματικά, και να κρατάει πιστή την κομματική του βάση.  Σε αυτήν την κατηγορία θα μπορούσε κάποιος να τοποθετήσει τον Αλέξη Τσίπρα και πολλούς άλλους λαϊκιστές ανά τον κόσμο. 
 
Ο Αλέξης Τσίπρας φυσικά δεν μπορεί να καταταχθεί στην κατηγορία της μεγάλης πολιτικής προσωπικότητας. Κατά την διάρκεια της θητείας του ως πρωθυπουργός του έλειπαν πολλά από τα προσόντα που χρειάζονται όπως η εμπειρία, η προετοιμασία και η διορατικότητα. Δυστυχώς όμως δεν κατάφερε να αναδειχθεί ούτε ως πολίτικός κυβέρνησης. Η θητεία του έδειξε ανεπάρκεια σε βασικά κυβερνητικά καθήκοντα όπως η διαχείριση κρίσεων (βλέπε Μάτι). Ήταν, και είναι μέχρι στιγμής, ένας ικανότατος πολιτικός κόμματος αλλά δεν πλησιάζει την κατηγορία πολιτικού κυβέρνησης.  Ελπίζω, για το καλό της χώρας, να αποκτήσει από την εμπειρία του ως πρωθυπουργός και από την επικείμενη θητεία του στην αξιωματική αντιπολίτευση κάποια από τα προσόντα για να πλησιάσει την κατηγορία του πολιτικού κυβέρνησης
.
Ο νέος πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει, μέχρι στιγμής, δείξει κάποια καλά δείγματα ότι μπορεί να είναι πολιτικός κυβέρνησης με γρήγορες αποφάσεις και καλά αντανακλαστικά. Φυσικά αυτό μένει να αποδειχθεί. Η αλλαγή όμως από ένα πρωθυπουργό που είναι καθαρά πολίτικός κόμματος σε ένα πρωθυπουργό που έχει στοιχεία πολιτικού κυβέρνησης είναι πολύ θετική. 
Μπορεί κάποιος από τους δυο να φτάσει στην κατηγορία μεγάλης πολιτικής προσωπικότητας; Δύσκολο. Πάντως, ακόμα και ένας πρωθυπουργός που θα ανήκει στην κατηγορία του πολιτικού κυβέρνησης θα είναι ήδη πρόοδος για την Ελλάδα μετά από πολλά χρόνια


. Αντώνιος Νικόλαος Καλύβας
 
Λέκτορας Χρηματοοικονομικής, Πανεπιστήμιο Σαουθάμπτον, Ηνωμένο Βασίλειο