Ενιαίος Φορέας για το λάδι: Διαβούλευση συνεργασίας για το νέο μνημόνιο που έρχεται

11:30 π.μ. - Δευτέρα, 2 Δεκεμβρίου 2019
11:12 π.μ. - Δευ, 02/30/2019
Image: Ενιαίος Φορέας για το λάδι: Διαβούλευση συνεργασίας για το νέο μνημόνιο που έρχεται

Τι συζητήθηκε σε σύσκεψη που έγινε στην Ιεράπετρα

Η ΕΑΣ Ιεράπετρας ‘Η ΕΝΩΣΗ’ θέλοντας να παρέμβει στο μεγάλο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στην ελαιοκαλλιέργειά μας φέτος, προσκάλεσε όπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο τύπου και έκανε την Παρασκευή 29-11-2019 σύσκεψη με θέμα «Προβλήματα Ελαιοκαλλιέργειας φέτος και πρόταση για δημιουργία Ενιαίου Φορέα Διαχείρισης Προβλημάτων» στην Αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Ιεράπετρας.

Παρόντες στη σύσκεψη ήταν Συνεταιρισμοί της περιοχής, Φορείς όπως ο Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου κ. Γουλιδάκης Γιάννης, ο Αντιπεριφερειάρχης σε θέματα στον Πρωτογενή Τομέα κ. Χνάρης Μανόλης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Λασιθίου σε θέματα Πρωτογενή Τομέα κ. Τσιφετάκης Γιώργος, Εκπρόσωπος του Δήμου Ιεράπετρας κ. Παπαδάκης Νεκτάριος, Δημοτικές Παρατάξεις, ο Αντιπρόεδρος της ΕΑΣ Ηρακλείου κ. Χειλεντζάκης Μύρων, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΑΣ Ηρακλείου κ. Λαμπράκης Γιώργος και πολλοί αγρότες της περιοχής μας.

Στη συζήτηση αναλύσαμε όλοι τα προβλήματα που έχει φέτος η ελαιοκαλλιέργεια και όλοι συναινέσαμε ότι ο τρόπος αντιμετώπισης των ασθενειών της ελιάς και κυρίως ο δάκος θα πρέπει να αλλάξει. Η γραφειοκρατία, η έλλειψη του απαιτούμενου προσωπικού στη στελέχωση υπηρεσιών και η υποχρηματοδότηση δεν είναι ικανά να λύσουν το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε στην Κρήτη από τη μια άκρη στην άλλη.

Ο κ. κ. Χνάρης Μανόλης (Αντιπεριφερειάρχης σε θέματα στον Πρωτογενή Τομέα) μας ανέλυσε ότι οι αρμοδιότητες της Περιφέρειας είναι περιορισμένες, μιας και τα χρήματα και το τι φάρμακα θα χρησιμοποιηθούν τα χειρίζεται στο Υπουργείο.

Προκύπτει λοιπόν η ανάγκη, η Περιφέρεια Κρήτης να αναλάβει εξολοκλήρου της διαχείριση, εποπτεία και εκτέλεση του τόσο σοβαρού έργου για την ελιά μας. Σε δεύτερο λόγο συμφωνήσαμε όλοι στην ανάγκη δημιουργίας Ενιαίου Φορέα Διαχείρισης Προβλημάτων όσον αφορά το στάδιο της παραγωγής αλλά και το στάδιο της διάθεσης του προϊόντος. Γι αυτό συμφωνούμε και επανεξετάζουμε την προσπάθεια που έχει ξεκινήσει αυτός ο Φορέας που αποτελείτε από όλες τις Ενώσεις της Κρήτης για δημιουργία Ελαιολάδου Π.Γ.Ε. (Προστασία Γεωγραφικής Ένδειξης) που θα είναι η ομπρέλα που θα αγκαλιάζει όλες τις επιμέρους προσπάθειες που έχει κάνει η κάθε περιοχή ξεχωριστά.

Ακούστε εδώ τα όσα δήλωσε στον Ηχώ 99,8 ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ιεράπετρας κ. Μπάμπης Δραγασάκης σχετικά με τα όσα κατεγράφησαν στη σύσκεψη, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ελαιοπαραγωγοί, το θέμα της δακοκτονίας αλλά και τι προσδοκάτε από τον ενιαίο φορέα ώστε να στηριχτεί το κρητικό ελαιόλαδο.

Ακολουθεί συνέντευξη κ. Δραγασάκη: